Dixieland                info@jazzband.nl

Op deze pagina laten we graag een aantal foto's zien van onze orkesten tijdens de optredens.

De eerste jazzmuziek is ontstaan in New Orleans en werd gemaakt door de Afro-Amerikanen.  

Dixieland ontstond als blanke reactie op de zwarte New Orleans Jazz. Het bekendste en meest invloedrijke dixielandorkest dat deze muziek in populair maakte was het orkest "The Original Dixieland Jazz Band" van Nick La Rocca opgericht in 1917 en bestond uit blanke muzikanten.  De hoogtijdagen van deze muziek waren de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

In de vijftiger jaren kwam er een heropleving van de Dixieland. 

Firehouse Five Plus Two is de naam van een dixielandorkest, bestaande uit medewerkers van de Disney studio's. Op de in Frankrijk verschenen platen gebruikte men als bandnaam Cinq Pompiers Plus Deux. Het orkest was razend populair in de jaren vijftig van de 20e eeuw. De muziek kenmerkte zich, vooral in de beginperiode, door een wat rauwe klank, collectieve zang en veel geluidseffecten, die de orkestleden van hun werk bij Disney konden meenemen. Het orkest is in 1949 opgericht en was aanvankelijk bedoeld als hobby, maar het orkest is tot in de zestiger jaren van de twintigste eeuw actief geweest. De oorspronkelijke bezetting bestond uit: Danny Alguire, cornet, Harper Goff, banjo, Ward Kimball, trombone, Clarke Mallery, klarinet, Monte Mountjoy, slagwerk, Ed Penner, tuba en Frank Thomas, piano. 

In later jaren zijn Disney medewerkers als George Probert, Dick Roberts, Ralph Ball en George Bruns het orkest komen versterken. Het super(animatie)talent van Disney, Frank Thomas, die aan vrijwel alle grote animatiefilms van Disney uit de jaren '50 en '60 heeft meegewerkt, is van de eerste tot de laatste dag als pianist bij het orkest gebleven.  (Bron: Wikipedia)